vrijdag 1 januari 2016

olie-en tennisballen

En weer was het oudejaarsavond, inmiddels is het 2016.
Eng idee wel, toen ik nog op school zat moesten we 1984 lezen, een  schrikbeeld. Je had eigenlijk niet het idee dat het ooit zou komen :
We luisterden naar de Beatles, When I am 64 was een irreƫel denkbeeld.
Het is nu bijna 2016, 1984 is allang voorbij en 64 leek vroeger eigenlijk een bijna dood situatie en is nu realiteit.

Mijn oudejaarsavonden zijn veranderd sinds ik honden heb. Sinds ik honden heb staan mijn oudejaarsavonden in het teken van afleiden, van spelen, van vrolijk jubelen om de angst maar niet te bevestigen..
Met Jimmy speelde ik hele avonden, met tennisballen, hij kreeg allerlei lekkers, ik deed alles om hem maar af te leiden van die zinloze en onbegrijpelijke knallen.

Casper heeft er eigenlijk nooit zo'n last van gehad, tot nu. Casper vindt dat hij zijn huis moet verdedigen en dat doe hij door te blaffen. Heel hard te blaffen.
Carlie is bang voor alles wat anders is dan anders. We kregen haar niet zover mee naar buiten te gaan voor de sanitaire rondes. Vanmorgen heeft ze een complete rivier geplast.

Wij hebben ons net voorgenomen om volgend jaar onze buurt en ons huis te ontvluchten.
Stomweg omdat er in ons rustige buurtje wat mensen wonen die op oudejaarsdag een transformatie ondergaan.
Omdat er wat mensen zijn die zich in de week voor eind en nieuw ontpoppen tot asociale randdebielen. Daarom gaan wij bedenken waar wij volgend jaar op een normale manier oud en nieuw kunnen doorbrengen.
Een aantal jaren geleden hadden wij met Jimmy ook een huisje geregeld op een vuurwerkvrij park. Daar moet je vroeg bij zijn. In juni had Herman al een bungalow gereserveerd. In oktober was Jimmy stokdoof, dus het huisje overbodig. Een dove hond was geen reden tot annuleren, dus daar zaten we tegen wil en dank met Oud en Nieuw in Hoenderloo.

Er zijn veel hondeneigenaren die met dit probleem zitten. Natuurlijk begrijpen wij dat mensen het leuk vinden vuurwerk af te steken. Wat wij niet begrijpen is dat mensen het leuk vinden een rotje af te steken als je met je hond langsloopt of wat mij met Jim is gebeurd, een rotje naar een pup te gooien.
Is het niet vreemd dat wij ons huis moeten verlaten voor het welzijn van onze honden?
Waarom moeten wij zoeken naar "vuurwerkvrije parken".

Laten we het eens omdraaien. We maken Nederland vuurwerkvrij en er wordt een aantal parken aangewezen waar het mag, waar het moet.  Zeg maar 10 vuurwerkparken in Nederland, waar je verplicht bent vanaf de dag na Kerst minimaal 6 uur per dag vuurwerk af te steken. Daar kunnen al die vuurwerkliefhebbers terecht.  Daar kunnen ze een bungalow huren en daar kunnen ze op dat park de hele dag rotjes laten knallen en pijlen afschieten, dan kunnen ze lekker met zijn allen in de lucht een maandsalaris uit elkaar zien knallen.

Dan kunnen wij gewoon in ons eigen huis blijven. Dan hoeven wij onze huisdieren niet af te leiden en eventueel te sederen met alle mogelijke schadelijke gevolgen van dien. Dan kunnen wij gewoon mensen uitnodigen of naar de televisie kijken. Lijkt me wel eens leuk zo'n traditionele oud-en nieuwviering.
Wel wennen, na 22 jaar een oud en nieuw zonder tennisballen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten