maandag 18 juli 2016

Op geleide van de pijn.

Kennen jullie die uitdrukking: Op geleide van de pijn?
Ik hoorde hem afgelopen vrijdag voor het eerst toen een jolige jonge man in de Bergman Kliniek het verband van mijn getergde linkervoet knipte.

Ik ben een ongeduldig tiepje, dus ik vroeg aan de knipper wanneer ik weer een gewone schoen aan zou kunnen en wanneer ik weer uren met de honden het bos in zou kunnen.

"Op geleide van de pijn" was het antwoord.

Vanmorgen diende ik mij te vervoegen bij de fysiotherapeut, ik had de instructiebrief van de orthopeed bij me. Door alle verwikkelingen in huize De Jong/Croes en honden had ik me in het verdere genezingstraject nog niet ernstig verdiept, dus vanmorgen las ik pas de instructiebrief.
En daar stond het:

"Voet mag belast worden, onder geleide van pijn en zwelling en krukken".

Ik had een afspraak met de voetentherapeut in het preventiecentrum. Fysiotherapeuten hebben zo hun specialismen. Die van de knie had ik vorig jaar en nu had ik Fons voor de voet. Voetenfons zeg maar.

Dat is nog geen sinecure joh, dit traject.
Fons begon mij te complimenteren met mijn mooie, roze kruk. Ik heb krukken in de kleur van mijn logo, dus knalroze en opvallend.
Fons nam de instructiebrief door en begon me te interviewen.
Fons vroeg wat na deze tweede voetoperatie mijn ultieme doel was. Ik heb hem er maar ingegooid:

"moeiteloos op pumps met naaldhakken een middag door de stad lopen".

Ik ken Fons pas net, maar ik zag meteen dat ik de lat iets te hoog legde, We hebben er nog even over door gepraat maar die truttige pumps met een klein blokhakje is in dit leven nog het hoogst haalbare.

Vervolgens heeft Fons mijn voet bekeken en betast. Ik moest de diverse soorten pijn beschrijven en een cijfer geven.

Ik kreeg ook instructies voor oefeningen en mijn voet moet meerdere malen per dag gekoeld worden.
Dat zegt zo'n knul wel simpel maar ik had toch wat toelichting nodig.
Want hoe stellen jullie je dat voor? Twee keer per dag onder de koude kraan of in een bak ijsblokjes?

Maar nee, het is eenvoudiger, het kan met doppertjes, diepvriesdoppertjes wel te verstaan. Fijn dat hij dat er even bijvertelde anders had ik Herman misschien een pot Hack mee laten nemen.

Het koelingsprobleem heb ik anders opgelost, ik leen Caspers koelband af en toe.

Vervolgens moet de voet draaibewegingen maken en moeten mijn hersens weer contact maken met mijn grote teen die door de onbeweeglijkheid van bijna twee jaar  vervreemd is geraakt van de rest van mij. Dat doe ik door de teen meerdere malen per dag te aaien en om jaloezie te voorkomen dient rechts ook geliefkoosd te worden.

Tenslotte vroeg ik Fons: hoe lang gaat dit allemaal duren?

Nou dat valt vreselijk mee, over een maand of vier ben ik weer normaal, kan ik ook weer normale schoenen aan en kunnen de krukken weer naar zolder. Daarvoor nog wel een sessie of 20 bij Fons, en vier maanden oefenen en koelen.

Dit alles op geleide van de pijn natuurlijk.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten