vrijdag 14 augustus 2015

Bouwvergunning

In mijn hypotheekadvieswerk kom ik ze af en toe tegen: de afdeling bouwvergunningen van de Gemeente Almere. Dat was en is elke keer weer een bijzondere ervaring.

In 1992 kochten Ben en Yolande bij mij een nieuwbouwwoning. In hetzelfde project waar wij een huis hadden gekocht. Ben en Yolande waren toen klanten en zijn nu, bijna 25 jaar later, veel meer dan klanten.

De meesten van jullie kennen ze wel, mijn vrienden Ben en Yoland. Ze hebben twee kinderen. Ramon, een gezonde knul en inmiddels vader van twee gezonde zoons. Ramon heeft een jonger zusje. Mariska is een mooie en slimme meid. Mariska is geboren met een beperking. Ze is rolstoelafhankelijk. De nieuwbouwwoning die Ben en Yoland gekocht hadden (in 1992) leende zich uitstekend voor de aanpassingen die ze voor Mariska nodig hadden. Ben en Yolande hadden een vergunning van de gemeente nodig. Ik vond het toen al bijzonder, de belangrijkste aanpassing was een trap zonder bochten. Helemaal nier zo'n ingewikkelde aanpassing in een ruime nieuwbouwwoning.
Maar het verkrijgen van de bouwvergunning was heel ingewikkeld.  De bouwer was niet zo geinteresseerd in de menselijke kant van de zaak. Hij wilde een handtekening. Ik vond dat mijn klanten die handtekening pas moesten zetten als ze de zekerheid hadden dat de kronkels uit de trap mochten. Ik heb maandenlang geschipperd tussen de bouwer en gemeente. De bouwvergunning behoefde 1 handtekening. Een handtekening van een meneer die 6 weken op vakantie was.

Het kan me nog steeds verbazen dat een gemeente een gezin (en hun adviseur) eindeloos in de spanning laat zitten, voor één bochtje dat weggelaten moet worden. Een handtekening die alleen gezet kon worden door een ambtenaar die het eerst te druk had en vervolgens nog zes weken op vakantie ging,

We zijn nu bijna een kwart eeuw verder. Ben en Yoland hebben nog steeds een rechte trap en daar heeft nooit iemand last van gehad. Er is dan ook heel goed over nagedacht destijds.

We zijn dus een kwart eeuw verder en ik ben bezig met de hypotheek van P. en B. Zij hebben een huis verkocht en een huis aangekocht. De kopers van hun huidige woning willen hun moeder een soort van in huis nemen. Ze willen een aanbouw waar moeder zelfstandig kan wonen.
In het project waar P. en B. nu nog wonen staan 8 hoekwoningen. De woning van Peter en Bianca is de enige zonder uitbouw, De kans dat de gemeente de aanvraag bouwvergunning afwijst is dan ook uitgesloten.
Toch willen de kopers zekerheid, Ze blijven de ontbindende voorwaarden verlengen tot de bouwvergunning er is. Dat is vervelend, Want P. en B. hebben ook een huis gekocht. Dus ook die ontbindende voorwaarden moeten weer met 4 weken verlengd worden.

En weten jullie wat de oorzaak van deze ellende voor drie gezinnen en hun adviseurs is?

Een ambtenaar van de afdeling bouwvergunningen heeft haar pols gebroken. Daarom ligt op de afdeling bouwvergunning van de gemeente Almere (inmiddels één van de grootste gemeenten van Nederland) een stapel dossiers te wachten. Met de pols gaat het wel goed, gelukkig.
Maar de ambtenaar in kwestie is een weekje met vakantie. Daarna gaat ze het dossier beoordelen.
Als we pech hebben moet er nog een collega naar kijken, als we nog meer pech hebben heeft de collega het erg druk, heeft buikgriep of gaat met vakantie.
Intussen zitten er veel mensen (en hun adviseur, in ieder geval deze adviseur) in spanning. Moeten allerlei ontbindende voorwaarden verlengd worden, verlopen hypotheekoffertes en moeten er extra kosten gemaakt worden.

En dan te bedenken dat je als hypotheekadviseur moet zorgen dat je dossiers ook tijdens je afwezigheid behandeld worden. En je moet ook zorgen dat degene die je zaken overneemt een onberispelijke staat van dienst en voldoende diploma's heeft om aan de telefoon met een klant te mogen praten. Heb je dat niet dan dien je 24 uur per dag, 52 weken per jaar beschikbaar te zijn. De meesten van ons zijn dat ook, want de meeste adviseurs geven hun dossiers niet graag uit handen.

Het komt wel goed P en B, het duurt alleen even. In mijn vak is veel veranderd, maar op de afdeling bouwvergunning van de gemeente Almere is in 25 jaar blijkbaar niets veranderd, ook wel een gezellig idee eigenlijk,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten