zondag 30 maart 2014

Zomertijd

Alle klokken een uurtje vooruit gezet? Ik moet altijd een paar dagen wennen aan de zomertijd. Ik denk nu bijvoorbeeld :" gisteren was het half elf".
Herman heeft daar helemaal geen last van, de klok is verzet en hij is eraan gewend.
Wij gaan toch heel anders met tijd om, Herman en ik. Herman vindt het prettig als alle klokken dezelfde tijd aangeven. Ik heb dat zelf veel minder of eigenlijk helemaal niet.
Dit verschil vereiste in het begin van onze relatie heel wat aanpassingsvermogen van ons allebei.
Bijvoorbeeld:  het mooie klokje in de woonkamer sloeg 7 keer en Herman dacht dat dat het tijd was om op te staan. Ik wist dat het dan pas 6.15 was. Heerlijk toch? Denk je dat je moet haasten en blijk je alle tijd te hebben.
Mijn horloge liep standaard 10 minuten voor, ik heb nooit een trein gemist dankzij dit systeem.
Het leven bestaat uit concessies doen, dus bij ons lopen alle klokken gelijk tegenwoordig, behalve het mooie slaande klokje in de woonkamer. Bij het verzetten van de klokken vanmorgen vroeg Herman hoe ik de tijd op het klokje wou hebben. Hij heeft het nu 12.00 uur (gisteren 11.00 uur) dus hij loopt 20 minuten voor. Dat is een compromis in de tijd. Als ik morgen zeven slagen hoor,  denk ik "oh, het is pas tien over half zeven, eergisteren tien over half zes".

20 minuten voor


Ik las kortgeleden een artikel over tijd, de stelling in het artikel is dat we altijd in het verleden leven, op het moment dat onze hersens iets registreren is het al voorbij.
Dus op het moment dat je denkt dat er iets gebeurt is het al gebeurd. Interessant hè?

Kennen jullie het fenomeen dat je twee weken met vakantie bent, in een huisje, bijvoorbeeld van Landall of Centerparks (dat doet er eigenlijk niet toe) en dat je de eerste eindeloos lijkende week echt tot rust komt en na een week denk je :" lekker nog een hele week", vervolgens knipper met je ogen en je bent je koffers aan het pakken om weer op huis aan te gaan. Dat komt omdat het leven sneller gaat als je ergens aan gewend bent. Dat klopt wel, de weken in de sleur van alledag lijken om te vliegen.

Men zegt ook dat de tijd sneller gaat als je ouder wordt. Is dat zo? Ik zou het nog niet weten. Ik weet wel dat de tand des tijds toeslaat, dat je ogen slechter worden en meer van dat soort ellende.

Tijdverschil, dat is ook zoiets. Toen ik Herman net kende ging ik drie weken naar Curaçao (afgesproken en geboekt, dus je gaat). Ik belde dan elke dag om 13.30, dan had hij net zijn avondeten achter de kiezen. Soms stuurde ik nog een smsje voor hij naar zijn werk ging, dan was het bij mij diep in de nacht.

Nu zitten we dagelijks met het tijdsverschil met Australië. Gelukkig heb ik een intensief mail-en facebookcontact met vrienden in Australië. Elke keer als ik ze wat stuur, denk ik: Het is hier 16.00 uur, daar 10 uur later, dus ze maffen nu. Ik ben net gewend aan dat verschil van tien uur en de mededeling van Josephine dat ze naar bed moet of gaat of slaap heeft.  Je zou hier de indruk krijgen dat die mensen down under altijd in bed liggen of net naar bed gaan.

Door de zomertijd is het verschil een uur kleiner. Het is hier inmiddels vijf over twaalf (gisteren vijf over elf) dan is het daar vanavond vijf over negen. Ze zullen nu nog wel op zijn denk ik. Volgende week wordt het daar wintertijd. Dan is het verschil 8 uur. Na een week ben ik ook van mijn "gisterentijd" af. Dus als ik volgende week om 12.00 uur contact zoek, is het daar 20.00 uur. Of 8 uur p.m. zo je wilt.
Gezellig Erika, Josephine, My en Mau,  volgende week zondagavond even koffiedrinken samen? Wij de ochtendkoffie en jullie de avondkoffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten